Στα μέσα του Δεκέμβρη, τις «μέρες του Αλέξη» και λίγο πριν την επίθεση με βιτριόλι στη μετανάστρια συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, φοιτητές/τριες και πτυχιούχοι που εργαζόμαστε στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ στην Αθήνα πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε ένα σωματείο που θα καλύπτει τις ανάγκες, θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και θα αγωνίζεται για τα συμφέροντα των συμβασιούχων του οργανισμού και των θυγατρικών του.
Στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης που συγκρίνεται με αυτήν του 1929, τα πράγματα μέσα και έξω απ’τον ΟΤΕ δυσκολεύουν: όχι γι’ αυτούς που κέρδιζαν και πριν από την κρίση, αλλά για τους εργαζόμενους, κυρίως τους νεότερους, που μπήκαν στην «αγορά εργασίας» με περισσότερα προσόντα αλλά με λιγότερα δικαιώματα από τους παλιότερους. Κι αυτά, σε καιρό ανάπτυξης.
Μιλώντας ειδικότερα για τον ΟΤΕ, η παραχώρηση στην Deutche Telekom δε σήμανε γενικώς τη μεταβίβαση μιας εταιρείας σε «ξένα χέρια», αλλά σε ιδιώτες που λειτουργούν με αποκλειστική μέριμνα την αύξηση της κερδοφορίας, με το ελληνικό κράτος να παραιτείται οικειοθελώς από κάθε δυνατότητα να τους ελέγξει σε ό,τι αφορά είτε τα τιμολόγια, είτε τα δικαιώματα των εργαζομένων τους. Το ξεπούλημα στην Deutche Telekom ήταν το τελευταίο επεισόδιο μιας στρατηγικής ιδιωτικοποίησης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστον: χάρη σ’ αυτή τη στρατηγική επιβλήθηκαν οι μη σταθερές (επισφαλείς) σχέσεις εργασίας και σήμερα προωθείται μέσω της ΟΤΕPLUS η ενοικίαση (!) εργαζομένων με λιγότερα δικαιώματα και χαμηλότερους μισθούς.
Είναι γι’ αυτούς (και όχι μόνο) τους λόγους που το επιχείρημα «γιατί να γραφτώ σε σωματείο, αφού θα δουλεύω μόνο ένα χρόνο», σήμερα μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου.
Να στηρίξουμε, Να στηρίξουμε, λοιπόν, το σωματείο μας και να απαιτήσουμε:
1 Όχι στη δημιουργία εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων: μετατροπή των θέσεων συμβασιούχων τηλεφωνητών σε θέσεις μόνιμου προσωπικού - άμεση ανανέωση της 12μηνης σύμβασης του "έκτακτου" προσωπικού - Να σταματήσει η ντροπή της ενοικίασης των εργαζομένων, το σύγχρονο δουλεμπόριο (βλ Oteplus, Hellascom)
2 Καθιέρωση του επιδόματος οθόνης 15% επί του μισθού για όλους τους εργαζομένους στα τηλεφωνικά κέντρα
3 Αμοιβή των "εκτάκτων" υπαλλήλων ανάλογη προς την αμοιβή των μονίμων υπαλλήλων της ΟΤΕ ΑΕ (αυτό το προβλέπει απευθείας η οδηγία 1999/70/ΕΚ και το ΠΔ 81/2003 όπως ισχύει)
4 Όχι στην δημιουργία εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων - Ενσωμάτωση των μπόνους στο μισθό
5 Καμία ανοχή σε αυθαίρετες μετακινήσεις και εκδικητικές μεταβολές ωραρίου
6 Διάλειμμα τουλάχιστον ένα τέταρτο ανά δίωρο, όπως προβλέπεται (Προεδρικό Διάταγμα 398/1994) και όπως έχουν εξασφαλίσει οι εργαζόμενοι
7 Να τηρείται η κείμενη νομοθεσία, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς για τις φοιτητικές άδειες. Συγκεκριμένα: Οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων, οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή από το Δημόσιο εποπτευόμενων, να λαμβάνουν (πέραν της κανονικής άδειας αναψυχής) και πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας 30 ημερών, συνεχόμενων ή διακεκομμένων κατ' έτος, για τη συμμετοχή τους στις εξετασεις (άρθρο 2 Ν. 1346/1983). Επίσης, σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ 2004, να παίρνουν άδεια εξετάσεων ίση με 10 εργάσιμες ημέρες και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.
8 Όχι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση- Να μην παραχωρηθεί στην Deutche Telekoma επιπλέον 5% Ανάκτηση του ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο