Επόμενη συνέλευση

Επόμενη συνέλευση:

5 Μαρ 2010

4 και 5 Μαρτίου: Όλη η Ελλάδα στους δρόμους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης

4 Μαρτίου

Δείτε εδώ το βίντεο από την διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων, του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς

5 Μαρτίου

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων την Παρασκευή στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας κατά των νέων οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο για επίμαχα μέτρα συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ένταση επικράτησε μετά τις 14:00 στο ύψος της πλατείας Συντάγματος.



Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Διαδηλωτές άρχισαν να πετούν γιαούρτια, νεράτζια και νερά προς το μέρος του, ενώ ομάδα διαδηλωτών φέρεται να τον γροθοκόπησε. Ο κ. Παναγόπουλος φυγαδεύτηκε από συνδικαλιστικά στελέχη στη Βουλή προκειμένου να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες.



Τραυματίστηκε και η ιστορική προσωπικότητα της ελληνικής Αριστεράς Μ. Γλέζος. Άνδρες των ΜΑΤ τον ψέκασαν με φυσσούνα στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να πέσει λιπόθυμος στον δρόμο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.



Ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα επίσης όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ύψωσε πανό στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη το οποίο έγραφε «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση για όποια κι αν είναι η ερώτηση». Διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν στο σημείο, όταν μερίδα άλλων διαδηλωτών προσπάθησε να αποτρέψει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όμως διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν την πλατεία Συντάγματος κάνοντας παράλληλα ρίψη δακρυγόνων.

Λίγο μετά τις 14:30 σημειώθηκαν συμπλοκές μπροστά από το Σύνταγμα, με τους διαδηλωτές να πετούν νεράντζια προς τα ΜΑΤ και τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντάνε με δακρυγόνα. Ξεκίνησε επίσης αυθόρμητη πορεία με αφετηρία το Σύνταγμα και κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας, στην Πειραιώς.

Στις 14:50 περίπου, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου, όταν διαδηλωτές κατάφεραν να απωθήσουν μια διμοιρία των ΜΑΤ, μέσα στο κτίριο του Παλαιού Αρσάκειου. Οι διαδηλωτές πέταξαν μικροαντικείμενα προς τα ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση χημικών και με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να αφαιρέσει κράνη και ασπίδες από άνδρες των ΜΑΤ, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες, ενώ διαδηλωτές μας μετέφεραν ότι έχει γίνει μία προσαγωγή. Στην περιοχή έσπευσαν επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ομάδας Δέλτα που απώθησαν τον κόσμο. Φωτιές σε κάδους στην Εμμ. Μπενάκη και στην Πανεπιστημίου. Η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας λίγο μετά τις 15:00.



Στο μεταξύ, συνεχίζουν και σήμερα την κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της Πανεπιστημίου 34 και Κοραή οι απολυμένοι της πρώην Ολυμπιακής, διεκδικώντας τις αποζημιώσεις που ακόμα δεν τους έχουν καταβληθεί.
Στη διάρκεια της πορείας η αστυνομία προσπάθησε να σπάσει την κατάληψη, απωθήθηκε ωστόσο από τους διαδηλωτές.

Επίσης, σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού απεργοί κατέλαβαν το Εθνικό Τυπογραφείο.

Απεργιακός κλοιός η απάντηση στα μέτρα

Ακινητοποιημένα παραμένουν στην Αθήνα, από τα ξημερώματα και για 24 ώρες, όλα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο Προαστιακός και το Τραμ, ενώ αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ. Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ.

Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν κατά τις παραπάνω ώρες στάση εργασίας.

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου αποφάσισε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την ανησυχία της για το ότι «τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα διογκωθούν ανησυχητικά ενώ η βύθιση στην ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι προ των πυλών», ενώ η ΑΔΕΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 16 Μαρτίου, για την επόμενη εβδομάδα.

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, από τις 12.00-14.00. Η Οlympic Air ανακοίνωσε ότι ματαιώνει 16 πτήσεις εσωτερικού και μία εξωτερικού και αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 12 πτήσεις εσωτερικού και οκτώ εξωτερικού Η Aegean ακύρωσε 6 πτήσεις και άλλαξε την ώρα αναχώρησης σε 20 πτήσεις εσωτερικού και 34 εξωτερικού. Όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 στο Σύνταγμα, ενώ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατέβηκε και το ΠΑΜΕ στις 10:00, επίσης στο Σύνταγμα.

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν για σήμερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Η ΟΛΜΕ έκανε λόγο για «πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα» και κάλεσε επίσης τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης να συμμετέχουν μαζικά στην συγκέντρωση στη Βουλή (13.00).

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας, στο ΑΠΕ, στην ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Τύπου - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Κανάλι της Βουλής και τους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, «απαιτώντας τον σεβασμό στις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την άμεση απόσυρση της απειλής περικοπών στους μισθούς κατά 7%». Επίσης, 2ωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή με έκτακτη απόφασή της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε μετά την αναγγελία των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης να κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία.

Περαιτέρω αντιδράσεις

Σε απεργία ενδέχεται να προχωρήσει και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος(ΟΒΕ)διαμαρτυρόμενη για αθέτηση από πλευράς κυβέρνησης της εγκατάστασης των ολοκληρωμένων συστημάτων εισροών-εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια.

Η ΟΒΕ αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό οι βενζινοπώλες μετατρέπονται «σε όμηρους των ελεγκτικών αρχών και θύματα επιβολής αυθαίρετων προστίμων» και ότι «επιδιώκεται η βίαιη έξοδος των βενζινοπωλών από το επάγγελμα για να παραδοθούν η αγορά και οι καταναλωτές στα χέρια λίγων αλυσίδων εταιρειών». «Αντί να μας κλείσουν αυτοί θα κατεβάσουμε εμείς τα ρολά προκειμένου να υπερασπίσουμε την ύπαρξή μας», τονίζει η ΟΒΕ.

Αντίθετους βρίσκουν τα νέα μέτρα και τους συνταξιούχους, οι σύνδεσμοι των οποίων ανακοίνωσαν επίσημα ότι κατεβαίνουν σε συλλαλητήρια. Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι τα ασφαλιστικά τους Ταμεία υπέστησαν «λεηλασία» και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άλλα είπε προεκλογικά και άλλα κάνει τώρα.

Οι χθεσινές αντιδράσεις.

Κατάληψη στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Νίκης πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, και διάβασαν τις θέσεις του για τα νέα μέτρα καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ, χθες μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε ολιγόλεπτη κατάληψη των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών της Πάτρας εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα οικονομικά μέτρα. Η κατάληψη έγινε στις 9.00 το βράδυ, μόλις ξεκίνησε η μετάδοση των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Τα μέλη του ΠΑΜΕ ζήτησαν να μεταδοθεί τηλεοπτικό υλικό που είχαν ετοιμάσει, διάβασαν ανακοινώσεις και φώναξαν συνθήματα. Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν και οι απολυμένοι εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής, επί της οδού Πανεπιστημίου στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Όπως αναφέρουν, περίπου 3.500 μόνιμοι εργαζόμενοι της παλιάς εταιρείας έχουν απολυθεί από τις 15 Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τις συνταξιοδοτήσεις.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, Λαύριο, Αλεξανδρούπολη, Νάουσα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Βέροια, Καβάλα, Κατερίνη, Ιωάννινα, Άρτα,, Κιλκίς, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Βόλο, Πάτρα, Σπάρτη, Πύργο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Κόρινθο, Θήβα, Αμφισσα κ.α.

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν και οι νοσηλευτές σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στο δώρο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για το πάγωμα τον αυξήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) είκοσι περίπου νοσηλευτές προχώρησαν σε τρίωρη κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση του ταμείου. Νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στις 11 το πρωί πορεία διαμαρτυρίας από την Καμάρα προς την Αριστοτέλους η οποία κατέληξε σε συγκέντρωση μπροστά στις ΥΠΕ.