Επόμενη συνέλευση

Επόμενη συνέλευση:

28 Ιαν 2009

Δεν μπορεί να ασκήσει βέτο το ελληνικό δημόσιο στην Deutsche Telekom

Διαψεύδεται ο ισχυρισμός της ελληνικής κυβέρνησης ότι το ελληνικό δημόσιο διαθέτει δικαιώματα βέτο στο νέο ΟΤΕ υπό την Deutsche Telekom, σύμφωνα με τον επίτροπο ΜακΚρίβι, έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη.

“Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα δικαιώματα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου που προβλέπονται στο άρθρο 11 παρ. 3 του νόμου 3631/2008 δεν συμβιβάζονται με το δίκαιο της Ε.Ε.”, υποστήριξε ο κ. ΜακΚρίβι. Επίσης στην απάντησή του αναφέρθηκε στο άρθρο 9 της εν λόγω συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι “για όσο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το 5% των δικαιωμάτων ψήφου του ΟΤΕ… το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί τα δικαιώματα αρνησικυρίας του σε σχέση με τα θέματα που προβλέπονται στο άρθρο 11 παράγραφος 3 του νόμου 3631/2008, δηλαδή τη διάλυση, τη θέση σε εκκαθάριση ή τη συγχώνευση εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας, καθώς και οποιαδήποτε μεταφορά, μεταβολή ή εκχώρηση στοιχείων του ενεργητικού εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο δικαίωμα βέτο του νόμου 3676/2008 που κυρώνει την συμφωνία πώλησης μετοχών του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία Deutsche Telecom και ζήτησε από την Επιτροπή να αξιολογήσει αν τα δικαιώματα αρνησικυρίας του ελληνικού δημοσίου είναι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
Σε δηλώσεις του ο Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι “η απάντηση της Κομισιόν, δείχνει καθαρά ότι ήταν "στάχτη στα μάτια" οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι με το 5% θα έχει δικαιώματα βέτο στον νέο γερμανικό ΟΤΕ”.

Αυγή, 27/1/2009