Επόμενη συνέλευση

Επόμενη συνέλευση:

19 Οκτ 2009

Συνδικαλισμός τρίτης γενιάς

Άρθρο της Ελευθεροτυπίας (18/10/2009)

Το «παραμύθι» με τον νέο που σπουδάζει σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία, μετά κάνει δύο μεταπτυχιακά, προσλαμβάνεται από μία πολυεθνική ως στέλεχος για να γίνει στη συνέχεια ένας γιάπης των... 1.000 ευρώ φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του.

Τα «λαμπερά» επαγγέλματα ξεθωριάζουν από τη σκληρή πραγματικότητα και μαζί χάνουν την ισχύ τους οι θεωρίες της «εταιρικής κουλτούρας» που προβλέπουν υπερωρίες χωρίς αμοιβή, δουλειά το Σαββατοκύριακο «για την επίτευξη των στόχων» και σιωπή διότι «ξέρεις πόσοι θα ήθελαν να είναι οι τυχεροί που θα δουλέψουν στον όμιλό μας».

Πρόκειται για θεωρίες που συναντώνται στα βιβλία «Διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων» (Human Resource Management αγγλιστί), όπου λέξεις όπως «συνδικαλισμός», «απεργία» και «διαμαρτυρία» είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Οι πρώτες απεργίες

Με βάση τη «διαχείριση ανθρωπίνων πόρων», όμως, έχουν ακριβώς στηθεί οι διοικήσεις των εργαζομένων σε όλους τους τομείς που γνώρισαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την τελευταία εικοσαετία στην Ελλάδα: εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, συμβούλων επιχειρήσεων, δημοσίων σχέσεων, διαφημιστικές, πληροφορικής, τράπεζες κ.ά.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις εταιρείες αυτές, αφού «κατάπιαν», όλα τα προηγούμενα χρόνια, τους εταιρικούς «κανόνες», γραπτούς και άγραφους, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση και το καθεστώς ανασφάλειας για τις θέσεις εργασίας τους.

Την περασμένη εβδομάδα, τα σωματεία των εργαζομένων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία. Η μία... είδηση είναι ότι έκαναν την πρώτη τους απεργία οι μεν, τη δεύτερη οι δε. Η άλλη, και ίσως η σημαντικότερη, είναι ότι υπάλληλοι δύο εταιρειών που έχουν 16 χρόνια λειτουργίας -όσα δηλαδή είναι και τα χρόνια που υπάρχουν κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα- έχουν πλέον σωματεία εργαζομένων!

«Το μεσημέρι της 15ης Ιουλίου 2008 επισκέφθηκε τα γραφεία της Vodafone κλιμάκιο από δύο εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και δύο από το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, επειδή γινόντουσαν μαζικές απολύσεις. Εκείνη την ώρα στην καφετέρια της εταιρείας βρίσκονταν για διάλειμμα περίπου 150 υπάλληλοί της. Οταν άρχισαν να τους μιλούν, οι μισοί από αυτούς αποχώρησαν, ενώ από όσους έμειναν να ακούσουν κανείς δεν πήρε το λόγο, προφανώς από φόβο, για να πει τι συμβαίνει».

Αυτά θυμάται ο Στάθης Ανέστης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ. Τώρα, που δεν έχει περάσει ούτε ενάμισης χρόνος, το σωματείο των εργαζομένων υπάρχει και είναι δραστήριο. «Νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ανάγκη να κινηθούν εγκαίρως, εργαζόμενοι και από άλλους χώρους, όπως οι διαφημιστικές», προσθέτει.

Η απεργία στη Vodafone έγινε την Τετάρτη με αφορμή τη μεταφορά 30 εργαζομένων της στην Hellas On Line, λόγω της μεταβίβασης των δραστηριοτήτων του Ιντερνετ από την πρώτη στη δεύτερη.

Απλήρωτες υπερωρίες

Στη Wind, η 24ωρη κινητοποίηση έγινε την Πέμπτη προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι της μίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να υποστηρίξουν την απεργία των συναδέλφων τους στην άλλη.

Τον τελευταίο μήνα περίπου 50 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους στη Wind, «με δήθεν οικειοθελείς αποχωρήσεις ορισμένοι, με το πρόσχημα στημένων κακών αξιολογήσεων άλλοι και μερικοί με το βάπτισμά τους εν μια νυκτί ως διευθυντικών στελεχών» όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων.

Το τελευταίο παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για βαρύγδουπους τίτλους που δίνουν στους υπαλλήλους ως junior account manager, account officer, executive assistant... πίσω από τους οποίους κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό: χιλιάδες -νέοι κυρίως- εργαζόμενοι για να πιάσουν δουλειά υπογράφουν προσωπικές συμβάσεις στις οποίες συμφωνούν να λαμβάνουν κάθε μήνα 100, 200 ή και 300 ευρώ παραπάνω από τον εκάστοτε κατώτερο μισθό της συλλογικής σύμβασης. Μαζί με τις αποδοχές λαμβάνουν και έναν τίτλο που περιγράφει -υποτίθεται- τον ρόλο τους ως στελεχών της επιχείρησης.

Στην πραγματικότητα, όμως, εκείνη τη στιγμή η επιχείρηση τους καταγράφει ως πρόσωπα εμπιστοσύνης, με διευθυντικά καθήκοντα. Κάτι που ενδεχομένως να τους στερήσει στο μέλλον τη δυνατότητα διεκδίκησης των υπερωριών που θα έχουν κάνει όχι μόνο τις εργάσιμες ημέρες, αλλά ακόμη και τις Κυριακές.

Αναούνη Λένα, γεν. γραμματέας σωματείου εργαζομένων Cosmote: «Οι αξιολογήσεις των εργαζομένων από εργαλεία ανάπτυξης της εταιρείας έχουν μεταβληθεί σε επιχειρήματα για απολύσεις και αυτό είναι κάτι που δεν το δεχόμαστε».

Μιχαηλάκης Μανόλης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Wind: «Βαφτίζουν στελέχη ανθρώπους οι οποίοι "τρέχουν" μόνοι τους συγκεκριμένα έργα και που δεν έχουν κανέναν από κάτω τους, μόνο και μόνο για να μην τους πληρώνουν υπερωρίες».

Θεοδωροπούλου Σοφία, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στην Vodafone: «Οι ατομικές συμβάσεις και οι προσωπικοί στόχοι που θέτει η εταιρεία στους εργαζόμενους, έχουν ως αποτέλεσμα να κοιτάει ο ένας ως εχθρό του τον άλλον συνάδελφο».

Χρήστου Χάρης, εργαζόμενος Wind: «Πρέπει να ακολουθήσουν και οι συνάδελφοι από τις διαφημιστικές εταιρείες, όπου μερικοί από τους εργοδότες τούς βάζουν και εργάζονται με συνθήκες χειρότερες και από εργοστάσιο».

Κυριακούλιας Παναγιώτης, μέλος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος: «Για μένα τα νέα σωματεία στις εταιρείες τηλεφωνίας αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο και υγιές κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος».