Επόμενη συνέλευση

Επόμενη συνέλευση:

8 Ιουλ 2009

Διαδικτυακός ...χωροφύλακας

Από την Ελευθεροτυπία (7.7.2009)

Ρόλο διαδικτυακού χωροφύλακα θέλει να παίξει, όπως φαίνεται, ο ΟΤΕ και σε αυτή την προσπάθεια πάσα βοήθεια είναι δεκτή. Με εξώδικό του στο Εθνικό Δίκτυο Ερευνας-Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), ο ΟΤΕ ζητεί να... ελέγξει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διότι στους υπολογιστές τού τελευταίου «στεγάζεται» το indymedia (http://athens. indymedia.org).

Προς τι το ενδιαφέρον του ΟΤΕ; Σύμφωνα με το εξώδικο, ο οργανισμός και το ΕΔΕΤ έχουν υπογράψει σύμβαση, βάσει της οποίας ο πρώτος παραχωρεί στον δεύτερο ορισμένες οπτικές ίνες, προκειμένου τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα δίκτυα της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας. Η σύμβαση ορίζει πως οι οπτικές ίνες παραχωρούνται αποκλειστικά για «την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των φορέων του Δημοσίου». «Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε» λέει στο εξώδικο ο ΟΤΕ, πως «ο βουλευτής κ. Ηλίας Πολατίδης καταγγέλλει ότι το ΕΜΠ... επιτρέπει την πρόσβαση σε τρίτο που εμφανίζεται με την ιστοσελίδα Indymedia Athens». Μάλιστα, ο ΟΤΕ σπεύδει να υιοθετήσει τα όσα καταμαρτυρεί ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, αφού «σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα... υφίσταται σαφής παραβίαση εκ μέρους σας των όρων της μεταξύ μας συμβάσεως».

Εν ολίγοις, ο ΟΤΕ εγκαλεί το ΕΔΕΤ διότι το δίκτυο που χρησιμοποιεί το Πολυτεχνείο εξυπηρετεί (και) το indymedia και ζητά από το ΕΔΕΤ να συναινέσει σε έλεγχο των οπτικών ινών, προφανώς και σε διακοπή της πρόσβασης του ΕΜΠ! Στο ΕΔΕΤ έβλεπαν το εξώδικο και δεν πίστευαν στα μάτια τους. «Μας λένε να πάμε και να ελέγξουμε το περιεχόμενο που διακινείται από το ΕΜΠ, επειδή αυτό το περιεχόμενο λέει ο ΟΤΕ πως δεν έχει ερευνητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, αν μια πανεπιστημιακή σχολή λειτουργεί διαδικτυακό φόρουμ και κάποιος φοιτητής γράψει κάτι άσχετο, ένα σχόλιο για τον καιρό ή μια συνταγή μαγειρικής θα πάμε να κλείσουμε το δίκτυο της σχολής;», διερωτώνται στο ΕΔΕΤ, προσθέτοντας πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις γίνονται «ίσως στην Κίνα, ίσως στο Ιράν, αλλά σίγουρα όχι εδώ». Οσον αφορά την ουσία, επισημαίνουν πως «εμείς δεσμευόμαστε να μη δώσουμε πρόσβαση μέσω του συγκεκριμένου δικτύου σε επιχειρήσεις, τράπεζες κτλ. Το τι κάνει κάθε ίδρυμα δεν μας αφορά και δεν πρέπει να μας αφορά».

Στην απάντηση, πάντως, που εστάλη από το ΕΔΕΤ στον ΟΤΕ το γλαφυρό (και σαφές) παράδειγμα περί καιρού και συνταγών δεν χρησιμοποιείται. Αντ' αυτού το ΕΔΕΤ απαντά πως όλοι οι φορείς (περιλαμβανομένου του ΕΜΠ βέβαια) έχουν αποδεχτεί τον κανονισμό χρήσης της δικτυακής υποδομής και επισημαίνει πως οι ιδρυτικοί νόμοι κάθε ιδρύματος προσδιορίζουν τα θέματα σχετικά με τον ερευνητικό και εκπαιδευτικό σκοπό τους.