Επόμενη συνέλευση

Επόμενη συνέλευση:

28 Απρ 2009

Αλληλεγγύη στην Kωνσταντίνα Κούνεβα σημαίνει ανυπακοή

φυλλάδιο που μοιράστηκε στα τηελεφωνικά κέντρα του οτε, ενόψει της συνασυλίας αλληλεγγύης στην κωνσταντίνα κούνεβα

Ακούμε από παντού, τόσο πριν ξεσπάσει η κρίση όσο και σήμερα, ότι αν θέλουμε το καλό των εργαζομένων, πρέπει να ευχόμαστε να πηγαίνουν καλά οι δουλειές των εργοδοτών μας: να είμαστε ενωμένοι -εργαζόμενοι και αφεντικά- «για να κερδίζουμε όλοι».

Τα όρια αυτής της «ομοψυχίας» και η βία που κρύβει στην πραγματικότητα, φανερώνονται καθημερινά: με τις χιλιάδες απολύσεις, με την ανεργία και τη φτώχεια να διογκώνονται (λόγω της μανίας τους για κέρδος και μέσα στην κρίση), με την ανασφάλεια των εργαζομένων να διευρύνεται. Με τον πιο απεχθή τρόπο όμως, φανερώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου, το σκοτεινό πρόσωπο της εργοδοσίας στόχευσε το καθαρό πρόσωπο της Κωνσταντίνας Κούνεβα, μιας μετανάστριας που ζητούσε τα αυτονόητα, τα κατοχυρωμένα δικαιώματα για την ίδια και τις συναδέλφους της. Χωρίς να είναι ηρωίδα, χωρίς καμιά φιλοδοξία να γίνει «πρότυπο», η Κωνσταντίνα Κούνεβα έγινε ένα σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας για όσες και όσους έχουμε ακόμα φωνή να φωνάξουμε «όχι» και «φτάνει», να διεκδικήσουμε, να βγούμε στον δρόμο. Τι απ’ όλα αυτά κατάλαβαν όσοι την ανακάλυψαν τέσσερις μήνες αφού υπέστη την επίθεση με βιτριόλι, είναι άλλο θέμα…

Εμείς λοιπόν, που πάντα καταπίναμε την γλώσσα μας και υπομέναμε στωικά προσβολές και στέρηση δικαιωμάτων, τις μέρες της εξέγερσης και της επίθεσης στην Κούνεβα, φωνάξαμε «τα θέλουμε όλα πίσω» και «φτάνει πια» κι εκείνες τις μέρες φτιάξαμε το σωματείο εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ.

Διαλέξαμε το δρόμο της συλλογικότητας. Επιλέξαμε να οργανώσουμε το θυμό και την αγωνία μας και προτιμήσαμε να πούμε «θέλουμε τα καλύτερα» αντί να σκεφτόμαστε «υπάρχουν και χειρότερα»: έπειτα από τόσα χρόνια εργοδοτικής αυθαιρεσίας και βίας εναντίον των μεταναστών, των εργαζομένων και των γυναικών, η απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον της Κούνεβα μας έδειξε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τα χειρότερα.

Η ίδια η Κωνσταντίνα έδειξε το δρόμο της ανυπακοής. Η δική μας ανυπακοή είναι η πιο αυθεντική πράξη αλληλεγγύης.