Στο ξεπούλημα νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στην Deutche Telekom είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να καλύψει ορισμένες από τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως στις γαλάζιες προθέσεις βρίσκεται η εκχώρηση -σε δύο φάσεις- στους Γερμανούς του 15%, από το 25% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο.
Οι παραπάνω διαρροές έρχονται να συνδεθούν με την επιστολή- προς την ελληνική κυβέρνηση- του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε Τσ. Μακρίβι, ο οποίος ανέφερε πως η συμφωνία ελληνικού Δημοσίου- DT παραβιάζει τη συνθήκη των ευρωπαϊκών κοινοτήτων σε 4 σημεία, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκότερες εξελίξεις για την εταιρεία. Όπως ανέφερε σε ερώτησή του (παραμένει αναπάντητη) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης “στο όνομα της προσαρμογής στην κοινοτική νομοθεσία, αποβλέπουν στο να κάνουν ακόμα πιο επαχθή τη συμφωνία με την DT ή να πωληθεί νέο πακέτο μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο”.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται σε πρώτη φάση -μέχρι τέλη Ιουνίου- να προωθήσει τη διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 5% στους Γερμανούς έναντι 27,5 ευρώ για κάθε μετοχή όπως προβλέπεται άλλωστε με προαιρετικό όρο στην αρχική συμφωνία των δύο μετόχων. Από την πώληση αυτή το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 680 εκ. ευρώ, ενώ η πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού θα πρέπει να ολοκληρωθεί απαραίτητα μέχρι και τον Οκτώβριο καθώς έπειτα -βάσει της συμφωνίας- αλλάζει το συμβατικό τίμημα και τα έσοδα θα είναι περίπου 350 εκ. ευρώ. Η δεύτερη φάση προβλέπει την πώληση ενός επιπλέον ποσοστού 10%, η οποία λόγω του οικονομικού ελλείμματος και των πιέσεων που προκύπτουν, να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την πώληση του 5%. Με την εξέλιξη αυτή χάνονται και τα ελάχιστα δικαιώματα και βέτο υπέρ του δημοσίου, καθώς και η ελάχιστη συμμετοχή στο managment του ΟΤΕ. “Όποια τέτοια εξέλιξη θα είναι απαράδεκτη γιατί ολοκληρώνεται το μεγάλο κοινωνικό έγκλημα του ξεπουλήματος του ΟΤΕ στην DT”, τόνισε μιλώντας στην “Αυγή” ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ.
Αυγή, 13/5/2009