Επόμενη συνέλευση

Επόμενη συνέλευση:

9 Φεβ 2009

Για την αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της εξέγερσης

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό-ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα πυροδότησε μια πρωτοφανή εξέγερση της νεολαίας. Η νεολαιίστικη έκρηξη (23 χρόνια μετά τη δολοφονία από τον αστυνομικό Μελίστα ενός άλλου δεκαεξάχρονου μαθητή, του Μιχάλη Καλτεζά) δεν στρεφόταν μόνο ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα και τους αδίστακτους πραίτορες που δολοφονούν και βασανίζουν ατιμώρητα. Πολύ γρήγορα πήρε τις διαστάσεις ενός ξεσηκωμού συνολικά ενάντια σε ένα σύστημα που γεννάει και αναπαράγει την αδικία και τον αποκλεισμό, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων. Η νεολαία με την πολύμορφη δράση της σε όλη τη χώρα έστειλε το μήνυμα: Δεν πάει άλλο με τη αστυνομική βαρβαρότητα, δεν πάει άλλο με τη φτώχεια, την ανεργία, την παιδεία της αγοράς.

Ο κρατικός μηχανισμός και το πολιτικό σύστημα επιχείρησαν να καταστείλουν τη νεολαιίστικη εξέγερση με δύο τρόπους: Από τη μια μεριά εξαπέλυσαν μια εκστρατεία συκοφάντησης μιλώντας για τυφλή βία και πλιάτσικα διαστρεβλώνοντας τον καταφανώς πολικό και στοχευόμενο χαρακτήρα του ξεσηκωμού. Από την άλλη, ενεργοποίησαν στο μάξιμουμ τους μηχανισμούς κρατική βίας διαλύοντας με επικίνδυνα για την υγεία χημικά ολόκληρες διαδηλώσεις (αυτά ακριβώς τα χημικά που απαγορεύονται στον πόλεμο αλλά επιτρέπονται στις πόλεις ενάντια στους διαδηλωτές…), ξυλοκοπώντας βάναυσα διαδηλωτές, συλλαμβάνοντας και καταδικάζοντας εκατοντάδες, καθώς και προφυλακίζοντας δεκάδες με ισχνά ή και ανύπαρκτα στοιχεία.. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα 18 παιδιά παραπέμπονται (και μάλιστα 4 προφυλακίστηκαν) με τον αντιτρομοκρατικό με την απίστευτη δικαιολογία ότι συγκρότησαν… οιονεί τρομοκρατική οργάνωση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης!

Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της ομηρίας των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης έχει τεράστια πολιτική σημασία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα νέο και καμία νέα στα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών. Η νεολαία έχει δίκιο να εξεγείρεται και δεν μπορεί να σέρνεται σε κελιά και αίθουσες δικαστηρίων Θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί αμέσως πολιτική λύση στο ζήτημα με την αποφυλάκιση όλων των προφυλακισμένων καθώς και με την παύση όλων των ποινικών και διοικητικών διώξεων. Ακόμα και μια επιπόλαιη ματιά στις δικογραφίες οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι συλλήψεις έχουν γίνει στο σωρό, η εξατομίκευση των κατηγοριών είναι το λιγότερο έωλη, και οι προφυλακίσεις γίνονται καταφανώς με βάση κοινωνιολογικά κριτήρια: Όποιος ανήκει στα πιο φτωχά στρώματα ή έχει μεταναστευτική καταγωγή αντιμετωπίζει ένα ιδιότυπο τεκμήριο ενοχής. Πέρα όμως από το αβάσιμο των κατηγορητηρίων, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιας έκτασης και έντασης γεγονότα απαιτούν πολιτικές και όχι ποινικές προσεγγίσεις.

Έχοντας σαν κύριο στόχο την αποφυλάκιση των συλληφθέντων και την παύση των διώξεων, κρίνουμε αναγκαία τη συγκρότηση μιας Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Θέλουμε μια πλατιά, λαϊκή πρωτοβουλία, ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή συλλογικό φορέα (φοιτητικούς συλλόγους και συνελεύσεις, μαθητικές πρωτοβουλίες και συμβούλια, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες για τα δικαιώματα, προοδευτικές πολιτικές οργανώσεις), μια πρωτοβουλία που θα μπορέσει να συμβάλει σε μια μεγάλη καμπάνια για τους συλληφθέντες και τους διωκόμενους.

Άμεση απελευθέρωση όλων των προφυλακισμένων

Παύση κάθε δίωξη για τους συλληφθέντες της εξέγερσης

Να απαγορευτούν τα δακρυγόνα και τα χημικά

Να διαλυθούν οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις

Καμία συρρίκνωση του πανεπιστημιακού ασύλου

Πορεία διαμαρτυρίας Σάββατο 14/1/09, 1:00 μμ, Προπύλαια

(από το blog της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, http://eleytheriatwra.wordpress.com/)