Επόμενη συνέλευση

Επόμενη συνέλευση:

8 Φεβ 2009

«Μαύρο χρήμα» της Siemens και σε θυγατρική του ΟΤΕ

ΠΟΝΗΡΟ ΕΜΒΑΣΜΑ ΖΙΚΑΤΣΕΚ ΣΕ ΚΡΥΦΗ ΟΦ ΣΟΡ ΤΗΣ HELLASCOM ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Συνέβη και αυτό! Ο Ράινχαρτ Ζίκατσεκ, η φίρμα των μαύρων ταμείων της Siemens, έχει στείλει «πονηρό» έμβασμα και σε θυγατρική του ΟΤΕ!

Το στοιχείο αυτό, που εκπλήσσει, διασταυρώνεται πλήρως και από τα παραστατικά του παραλογιστηρίου της Siemens, και από τραπεζικά έγγραφα, και από την κρυφή off shore που είχε συστήσει η θυγατρική του ΟΤΕ, η Hellascom, στην Κύπρο.

Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά: Στο κρυφό αρχείο της Siemens υπάρχει, μεταξύ άλλων, ένα έγγραφο που έχει ληφθεί με fax στις 14/5/99 με την ένδειξη From Greece. Σ' αυτό αναγράφονται ο αριθμός λογαριασμού 12-10798 που τηρείται στη Societe Generale Λευκωσίας και στον οποίον υποδεικνύεται ότι πρέπει να εμβαστούν 75.469 μάρκα. Το έμβασμα, που πρέπει να γίνει από το μυστικό ταμείο της Siemens, έχει ως αποδέκτη την Dontex Investments Ltd.

Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει χειρόγραφη σημείωση που παραπέμπει σε συμβαση (1/3/99) της θυγατρικής του ΟΤΕ, Hellascom, με την STI για έργο στη Γεωργία (SDH-Project). Εμφανίζει δε ως υποχρέωση την καταβολή 75.000 μάρκων στην Dontex.*Με την υπογραφή τού Ζίκατσεκ το έμβασμα των 75.000 μάρκων εκτελείται στις 6 Αυγούστου 1999 και η Dontex λαμβάνει μέσω της Raiffeisen του Ζάλτσμπουργκ το χρήμα.Ιδρύθηκε το 1999*Ποια είναι όμως η Dontex και σε ποιον ανήκει; Σύμφωνα με στοιχεία από την Κύπρο, η Dontex συνεστήθη με εντολή της διοίκησης της Hellascom τον Ιανουάριο του 1999 στο δικηγορικό γραφείο Λ. Παπαφιλίππου, με διευθυντή και γραμματέα από το γραφείο του και έδρα στη Διγενή Γρίβα 7-9. Φυσικά η Hellascom δεν φαίνεται να είναι ο μέτοχος, καθώς για λόγους κάλυψής της ως μέτοχοι ορίστηκαν οι εταιρείες του δικηγορικού γραφείου Elpico Nominees Ltd και Elpico Trustees Ltd.Από τα παραστατικά της Dontex, και κυρίως από τον δολαριακό λογιαριασμό που αυτή τηρούσε μέχρι το 2005 στη Societe Generale στη Λευκωσία, φαίνεται ότι τις εντολές για τα εξερχόμενα εμβάσματα τις έδιναν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι (των Dontex και Hellascom). Η πραγματική ιδιοκτήτρια, η HellasCom, έχει δώσει εντολή για την αποστολή τουλάχιστον 25 εμβασμάτων, το ύψος των οποίων κινείται από 1.300 έως και 48.000 δολάρια, σε πολλά πρόσωπα.

Σε ποιους κατέληγαν τα φιλοδωρήματα θα το βρει προφανώς ο ανακριτής. Ωστόσο αυτό που σήμερα αποκαλύπτεται, ότι ο Ζίκατσεκ έστειλε μυστικό έμβασμα σε εξωχώρια εταιρεία τής Hellascom, αποδεικνύει ότι και ο ΟΤΕ την περίοδο εκείνη έκανε επενδύσεις στο εξωτερικό δωροδοκώντας με τη βοήθεια του μαύρου ταμείου τής Siemens.Για ποιον άλλο λόγο μια θυγατρική του ΟΤΕ θα είχε συστήσει offshore στην Κύπρο και μάλιστα κρυφά;Αλλωστε η Hellascom, που ιδρύθηκε το 1995, ήταν εξ αρχής μια αμαρτία.

Σ' αυτήν ο ΟΤΕ είχε το 51,4%, ενώ άλλες 12 εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών κατείχαν το υπόλοιπο 48,6%. Μεγάλοι μέτοχοί της ήταν, με ποσοστό 14% εκάστη, η Intracom και η Siemens, η ΕΤΕΒΑ (7%) και άλλοι με συμβολικά ποσοστά 0,6% έως και 2%.

Το έμβασμα του Ζίκατσεκ στην Dontex της Hellascom μάλλον δεν συνιστά λάδωμα της ίδιας της θυγατρικής του ΟΤΕ και κατ' επέκταση και της μετόχου της Siemens. Ο τότε γενικός διευθυντής τής Hellascom προφανώς θα κληθεί να πει ποιος του έδινε από τη διοίκηση τις εντολές για τα εμβάσματα από τη Dontex προς τρίτους, για ποιο σκοπό έγιναν αυτά και με ποιου απόφαση η θυγατρική του ΟΤΕ συνέστησε εξωχώρια στην Κύπρο.

(από το ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας", 8/2/2009. Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=35938908,43830236)