Επόμενη συνέλευση

Επόμενη συνέλευση:

5 Μαρ 2010

Απεργίες παραλύουν και την Πορτογαλία

Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων γνώρισε χθες η Πορτογαλία. Κλειστά παρέμειναν σχολεία, δικαστήρια και νοσοκομεία, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία διαμαρτυρίας για τα τελευταία μέτρα λιτότητας που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες.

Τα συνδικάτα στην Πορτογαλία τονίζουν ότι εδώ και χρόνια επιδεινώνεται σταθερά η κατάσταση των εργαζομένων, καθώς έχουν περικοπεί πολλές παροχές και έχουν μειωθεί οι συντάξεις, ενώ ειδικά φέτος ανακοινώθηκε και πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 10%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια, και έχουν μειωθεί δραματικά οι ρυθμοί ανάπτυξης. Τα πορτογαλικά συνδικάτα προειδοποίησαν και με νέες κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση αποφασίσει το πάγωμα των μισθών πέραν του τρέχοντος έτους, κάτι που έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Γκοντσάλο Καστίλο ντος Σάντος δήλωσε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από το σχέδιο λιτότητας. "Δεν υπάρχει δυνατότητα για ελιγμούς. Πρέπει να διατηρήσουμε τα επίπεδα των μισθών και επιδομάτων στα επίπεδα του 2009" τόνισε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι η δημοτικότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Μια έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο αποκάλυψε ότι η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Σόκρατες έχει υποχωρήσει στο 29,4% τον Φεβρουάριο από 40,3% τον Ιανουάριο. Η τελευταία μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων είχε σημειωθεί το 2007. Τα συνδικάτα υπολόγισαν τότε ότι το 80% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα (700.000 εργαζόμενοι) απήργησαν, με την κυβέρνηση να χαμηλώνει τη συμμετοχή στο 20%.

Πηγή: εφημερίδα Αυγή